pintoracz

Kdy se vám vyplatí malování stříkací pistolí (airless)

Představte si, že potřebujete vymalovat plochu několika tenisových hřišť. Nejprve si do ruky vezmete váleček. Malování jedné hrací plochy vám zabere celý den. Jenže pak vyměníte váleček za stříkací pistoli. A za tu samou dobu vymalujete plochu, která odpovídá pěti tenisovým kurtům.

Airless technologie: 5krát rychlejší, ale…

Pokud jde o časovou náročnost výmalby, airless technologie vede na plné čáře. Aplikace barvy pomocí stříkací pistole při tlaku kolem 150 barů je totiž ve srovnání s válečkem přibližně 5krát rychlejší.

Jenže malování není jen o samotném nanášení barvy. Zahrnuje řadu dalších kroků – od zakrytí okolních ploch přes přípravné práce až po finální úklid. A právě náročnost těchto prací rozhodne, jestli se právě vám malování stříkací pistolí vyplatí. Význam má v případech, kdy:

  • řešíte výmalbu v nezařízených novostavbách,
  • potřebujete proces malování urychlit a zefektivnit,
  • chcete, aby nanesená barva rychle uschnula,
  • požadujete konzistentní výsledek bez struktury.

Ideální pro velké plochy a nevybavené objekty

Úspora času (a nákladů za práci malířské firmy) se citelně projeví zejména při výmalbě velkých ploch. Airless technologie je proto ideální při malování nových rodinných a bytových domů, průmyslových hal nebo komerčních a veřejných objektů.

Vyplatit se může i při malování menších ploch, například samostatných bytů nebo garáží. To ale jen v případě, kdy není nutné věnovat spoustu času přípravným pracím. Barva se totiž dostane na všechna místa, která nejsou zakrytá. A pečlivé zamaskování podlah, dveří, světel nebo jiného vybavení by trvalo dlouho. Časová úspora by pak byla nulová. Při malování válečkem je zakrytí méně náročné – technicky i časově.

Kdy povolat malířskou firmu s airless technologií?

Pokud řešíte realizaci novostavby, ať už jako svépomocný stavebník, nebo developer, termín malování stříkací pistolí si dobře naplánujte.

Malířská firma by měla na stavbu přijít v době, kdy ještě nejsou položené podlahy, osazené zárubně a interiérové dveře, namontovaná svítidla nebo vypínače a zásuvky. Současně ale musí být omítky zcela vyzrálé a připravené na nanesení penetrace a finálního povrchu. V rámci přípravy pak řemeslníci provedou jen pečlivé zakrytí oken a rámů, vchodových dveří, případně vzduchotechniky a dalších stavebních prvků.

Proto je důležité, abyste se domluvili se spolehlivou firmou, která si potrpí na dodržování termínů. Dokud totiž nebude malování stříkací pistolí hotové, nemůžete pokračovat v pokládce podlahové krytiny a dalších činnostech. I někteří malíři, kteří pracují „na sebe“, airless technologii využívají. Protože ale zpravidla nikoho nemají na záskok, je riziko nedodržení termínu nezanedbatelné. Na srovnání výhod a nevýhod malířských firem i řemeslníků jsme se zaměřili v samostatném článku.

Výhody a nevýhody malování stříkací pistolí

Rychlost výmalby není samozřejmě jedinou výhodou airless technologie. Při použití stříkací pistole barva (na rozdíl od válečku) nedělá na stěně žádnou strukturu. Hodí se proto zejména na hladké sádrové omítky, u kterých je každá nedokonalost ihned vidět. Malba je na stěnách a stropech nanesena konzistentně a výsledek je precizní.

Airless je oblíbená také pro malování vícepodlažních budov. Hadice na čerpání barvy totiž mohou být dlouhé desítky metrů, a tak není potřeba tahat těžké kbelíky s barvou až k místu malování. A díky zmiňované rychlosti aplikace nepotřebujete na stavbě větší množství řemeslníků – i velké plochy vymalují v jednom či dvou lidech.

A nevýhody? Tou hlavní je obtížná svépomocná oprava výmalby. Pokud na stěnu vymalovanou airless technologií použijete váleček, bude povrch nejednotný a s texturou. Opravu proto musíte vyřešit buď přemalováním stříkací pistolí (klidně i hobby variantou), nebo přemalováním celé stěny válečkem.

Váleček, nebo airless? Poradíme vám

Ve firmě PINTORA se zaměřujeme jak na tradiční malování válečkem, tak na airless technologii. Cenu výmalby standardními technikami i stříkáním vám propočítáme zdarma. Kontaktujte nás – ochotně vám poradíme, která metoda bude zrovna ve vašem případě nejvhodnější.

Chci nezávaznou kalkulaci

 

 

vyplňte kontaktní formulář a získejte

Kalkulaci zdarma

Také nás můžete kontaktovat telefonicky a emailem

+420 732 845 046

info@pintora.cz

     

    Spravovat souhlas s cookies

    Tyto webové stránky používají soubory cookies s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu a reklam, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.