pintoracz

Dokončujete novostavbu? Nepodceňte první výmalbu

Váš vysněný dům už stojí. Hrubá stavba je hotová a brzy přijde řada i na omítky.  Právě v této fázi je nejvyšší čas začít řešit i první malování interiéru. Ať už máte chuť vzít váleček do svých rukou, nebo se obrátíte na profesionály, pomůžeme vám. S výmalbou novostaveb máme bohaté zkušenosti a o praktické rady a tipy se rádi podělíme.

První výmalbu novostavby neuspěchejte

Omítky v novém domě potřebují čas, aby vyschly a vyzrály. Pokud se pustíte do malování příliš brzy, riskujete, že vlhkost zůstane pod vrstvou barvy. Nátěr pak nebude na omítce dobře držet, začne se odlupovat, objeví se fleky a brzy možná i plísně. Běžně používané štuky potřebují k dokonalému vyzrání alespoň 4 týdny při teplotě 20 °C. Při nižších teplotách ale bude doba schnutí a zrání delší.

Pokud se chystáte do první výmalby pustit svépomocí a nevíte, jestli je omítka už „tak akorát“, pořiďte si jednoduchý tester vyzrálosti na bázi fenolftaleinu. Když na malování pozvete profesionály, budete mít o starost méně. Kvalitu a stav podkladu vyhodnotí a přesně určí, jestli jsou omítky na první výmalbu už připravené.

Na co si dát pozor před prvním malováním

Při prvním malování novostavby na vás čeká hned několik nástrah. Podklad totiž musí být nejen vyzrálý, ale také dobře připravený. U štuků s hrubší strukturou doporučujeme povrch nejprve přebrousit, abychom se zbavili nesoudržných drobných zrnek písku na povrchu omítky.

Před prvním malováním je zpravidla nutná i penetrace, která sníží nasákavost, zlepší přilnavost nátěru a celkově sjednotí vlastnosti podkladu. Myslet musíte i na detaily, ať už jde o provedení ořezů štětcem v rozích, nebo zamaskování nových oken, podlah a dalších okolních předmětů.

Výmalba sádrové omítky u novostaveb

I na první malování sádrových omítek, které se u novostaveb v posledních letech používají častěji než vápenocementové, se musíte náležitě připravit.

Na nové sádrové omítky určitě doporučujeme nanést kvalitní penetraci. Protože je povrch hladký a lesklý, je malování bez penetrace obtížnější – barva k podkladu hůře přilne. Lze aplikovat i probarvenou penetraci, díky které bude spotřeba samotné barvy nižší.

Při malování sádrových omítek volíme vodou ředitelné disperzní nátěry, které jsou paropropustné. Podklad neuzavřou ­– umožní mu „dýchat“. Spolehlivá malířská firma vám s výběrem vhodného typu penetrace i barvy poradí a zajistí i samotnou přípravu podkladu. První malování sádrové omítky u novostavby tak budete mít bez starostí.

Na malířskou firmu se obraťte s předstihem

Doba mezi omítáním a prvním malováním je poměrně dlouhá. To vám hraje do karet v případě, že si sami na malování netroufáte, ale s malířskou firmou nebo řemeslníkem ještě domluvení nejste. I když je potřeba malířské práce objednat s předstihem, jeden až dva měsíce předem jsou zpravidla u malířských firem dostačující.

V případě řemeslníka můžete narazit – na práci je často sám, a tak má zakázky rezervované někdy i dlouhé měsíce dopředu. Pokud právě hledáte spolehlivou malířskou firmu, určitě se nám ozvěte. Zpracujeme vám nezávaznou konzultaci na první výmalbu novostavby a domluvíme se s vámi na konkrétním postupu.

Bílá barva jako standard novostaveb

Moderní nátěrové hmoty s barevnými pigmenty si bez problémů poradí i s novými omítkami. Z praktického hlediska je ale tradiční bílá vhodnější. Novostavba má totiž po dokončení tendenci pracovat, a tak se na stěnách mohou objevit tenké praskliny a další drobné vady. Jejich zapravení a sjednocení barvy je u bílého nátěru jednodušší.

Ve fázi dokončení stavby navíc mnozí  ještě nemají konkrétní představu o finální podobě jednotlivých místností, a tak stěny znovu vymalují až později v souladu se stylem interiéru. Z těchto důvodů se malování nového domu zpravidla nese ve znamení bílé barvy.

Technologie airless se u novostaveb vyplatí

Pokud stavíte větší rodinný dům, rozhodně zvažte možnost nanášení prvního nátěru technikou stříkání (tzv. airless). Právě pro novostavby, bytové domy, komerční prostory a větší rekonstrukce je technologie airless ideální, protože jsou místnosti v podstatě prázdné. Stačí tak jen zakrýt podlahy, okna, dveře a pár dalších předmětů.

Se stříkací pistolí budou nátěry hotové rychle, a to i v případě velkých ploch. Airless technologie vám ve výsledku přinese i finanční úsporu, protože veškeré práce zaberou podstatně méně času. Aby však bylo malování stříkací pistolí kvalitní – nátěr jednotný, bez kapek a stékání barvy – jsou potřeba zkušenosti a odpovídající technologické zázemí.

Ve firmě PINTORA se na airless technologii dlouhodobě zaměřujeme a rádi ji využijeme i při malování vaší novostavby. Cenu výmalby domu standardními technikami i stříkáním vám propočítáme zdarma. Při realizaci nového domu máte už tak spoustu starostí. Malířské práce svěřte profesionálům – stěhování do nového budete mít zase o krok blíž.

Chci nezávaznou kalkulaci

vyplňte kontaktní formulář a získejte

Kalkulaci zdarma

Také nás můžete kontaktovat telefonicky a emailem

+420 732 845 046

info@pintora.cz

     

    Spravovat souhlas s cookies

    Tyto webové stránky používají soubory cookies s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu a reklam, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.