pintoracz

Jak často malovat v bytě, kanceláři nebo škole

Rozhlédněte se kolem sebe a zaměřte se na stěny a stropy. Jsou špinavé, zašlé, poškrábané nebo se loupou? Pak asi tušíte, že by si nový nátěr zasloužily. Vaše prostory ale možná potřebují vymalovat i ve chvíli, kdy na pohled žádný problém nevidíte. Pojďme si proto vysvětlit, kdy a jak často byste měli výmalbu řešit.

Malování po 10 letech? Příliš dlouhá doba

Mnozí začínají nad novou výmalbou pokojů přemýšlet ve chvíli, kdy je to na první pohled potřeba, nebo chtějí proměnit vzhled místnosti. V domácnostech, kde se daří držet stěny čisté a nepoškozené, se tak malování řeší třeba až po deseti letech. Ale to je příliš dlouhá doba. Výmalba je totiž důležitá nejen z estetického, ale i hygienického hlediska.

U výmalby pokojů nejde jen o vzhled

I na stěnách a stropech se drží prachové částice nebo bakterie. Problém představují samozřejmě také plísně, jejichž neviditelné spory dokážou při vdechování nadělat v organismu pořádnou paseku.
Nový nátěr bude při správné přípravě podkladu fungovat jako dezinfekce. Zlikviduje mikroorganismy, sníží prašnost a celkově zlepší kvalitu vzduchu v interiéru. Při správném postupu vyřeší i problém s plísněmi.

Jak často se má malovat byt

Jednoznačná odpověď bohužel neexistuje. Záleží na mnoha faktorech od míry prašnosti po způsob a intenzitu používání konkrétního prostoru. Obecně doporučujeme obytné prostory (rodinné domy a byty) kompletně vymalovat po 2 až 5 letech.
Chcete konkrétnější doporučení? Odpovězte si na tyto otázky:

  • Pořizujete starší dům/byt? Vymalujte ihned před nastěhování
  • Čekáte přírůstek do rodiny? Vymalujte předtím, než se dítko narodí
  • Máte doma malé děti? Malujte pravidelně každé 2 roky
  • Máte doma domácí mazlíčky? Malujte pravidelně každé 2 roky
  • Jsou některé místnosti příliš vlhké? Výmalbu řešte po 2–3 letech
  • Žijete v oblasti se zvýšenou prašností? Výmalbu řešte po 2–3 letech
  • Je u vás doma sucho, čisto a moc se nepráší? Malíře zavolejte po 5 letech

Zvláštní oblastí je pak výmalba společných prostorů v rámci bytových domů, které se budeme podrobněji věnovat v samostatném článku.

Výmalba komerčních prostorů

I v případě kanceláří, prodejen, provozoven a dalších komerčních prostorů je pravidelnost výmalby důležitá. Čistý a na pohled bezchybný nátěr stěn a stropů zvyšuje reprezentativnost prostoru a zlepšuje i pohodu zaměstnanců na pracovišti.

Co říká zákon

Současná právní úprava je mírná a četnost výmalby nijak nekonkretizuje. Nařízení vlády č. 93/2012 Sb. pouze uvádí, že malování se bude provádět podle plánu údržby.
Přitom legislativní úprava před novelizací byla přísnější a konkrétnější. V nařízení vlády č. 68/2010 Sb. jste se mohli mj. dočíst, že pracoviště bez technologického prachu musíte vymalovat nejpozději po 8 letech (nad 5 zaměstnanců) nebo po 10 letech (do 5 zaměstnanců). Prašná pracoviště pak bylo nutné malovat častěji, a to v některých případech už po 2 letech.
Do nové výmalby vás tak dnes zřejmě nikdo nutit nebude. Přesto doporučujeme řešit nátěry v rámci pravidelné údržby a nepřekračovat doporučenou délku 5 let. Nová výmalba navíc komerční prostory prosvětlí. A kde je světlo a čisto, tam se dobře pracuje. Proto malování v kancelářích a provozovnách nepodceňuje – postarejte se, aby stále zářily novotou.

Malování ve školkách, školách a dětských skupinách

Je namístě zdůraznit, že existují i prostory, u kterých je četnost výmalby v zákoně pevně zakotvena. Patří mezi ně zařízení pro výchovu a vzdělávání dětí – typicky školky, školy, dětské skupiny a další. Zde je nutné provádět malování alespoň jednou za 3 roky, v případě potřeby pak častěji.
Čistý vzhled a hygiena. To jsou hlavní důvody, proč malovat často a pravidelně. U bytů a komerčních objektů je odpověď na otázku „jak často malovat“ relativní. Jinak je tomu u vzdělávacích zařízení – nejpozději po 3 letech, přes to vlak nejede.

Malířská firma odvede práci za vás

Jednu zašlou stěnu si doma vymalujete i sami. Při malování celého domu či bytu už to ale taková legrace není. Když na pomoc přizvete profesionály, proběhnou všechny práce rychle, čistě a ovlivní běžný provoz jen minimálně. Kdy malovat svépomocí, a kdy povolat firmu, nebo řemeslníka? Tuhle otázku jsme detailně rozebrali v samostatném článku. A pokud máte jasno a hledáte malířskou firmu v Praze či okolí, ozvěte se nám. Ať už potřebuje oživit svůj byt, dům, kancelář, nebo třeba školu, rádi vám pomůžeme. Máme za sebou desítky realizací – další může být právě ta vaše.

vyplňte kontaktní formulář a získejte

Kalkulaci zdarma

Také nás můžete kontaktovat telefonicky a emailem

+420 732 845 046

info@pintora.cz

     

    Spravovat souhlas s cookies

    Tyto webové stránky používají soubory cookies s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu a reklam, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.